Scholen vallen in de prijzen bij Tiny House Challenge 2024

‘Na een periode van maanden voorbereiden was het vrijdag 5 april zover. De winnende ontwerpen van de Tiny House Challenge 2024 werden bekend gemaakt. Maarten Slingerland, wethouder van o.a. onderwijs en werkgelegenheid in de gemeente Zwartewaterland, reikte met projectleider Ivo Solinger de prijzen uit.

Ongeveer 125 leerlingen van basisscholen uit Genemuiden en omstreken deden mee en leverden in totaal 27 ontwerpen in. Hiervoor doorliepen zij de afgelopen maanden het programma bestaande uit 5 stappen. Bij twee van de stappen werden zij ontvangen in de Ontdekwerkplaats. De andere stappen deden zij op school. Daarbij werden ze begeleid door studenten van de pabo-opleiding van Viaa Hogeschool Zwolle.

“Een heel leerzame challenge”

Wethouder Slingerland prees het werk van de basisschoolleerlingen en juicht het initiatief van de Ontdekwerkplaats aan: “Het is heel goed en belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met technische beroepen en vakmanschap. Doordat ze meedoen aan een challenge als deze, ervaren ze dat techniek overal is terug te vinden. Ze gaan zelf aan de slag met techniek, denken na over duurzaamheid en zoeken binnen de opdracht naar creatieve oplossingen voor materialen, energie en gebruik van de beperkte ruimte. Echt een heel leerzame challenge”.

10 genomineerde ontwerpen, 5 prijzen

Eind maart werden uit de inzendingen 10 ontwerpen genomineerd. Daarbij lette de jury op de categorieën ‘creativiteit’, ‘duurzaamheid’, ‘haalbaarheid en functionaliteit’ en ‘aanpak en teamwork’.

De hoofdprijs en categorieprijzen gingen naar:

 • Hoofdprijs (€250):
  Ontwerp ‘De Rust Zelve’ van Noré, Nathan, Jarco, Mark, Tjitte en Ferdi
  van de Koning Willem Alexanderschool uit Staphorst.
 • Categorie Aanpak en Teamwork (€150):
  Ontwerp ‘The Green House’ van Ezra, Sem, Rosalie, Eva en Lean
  van Eben Haëzer uit IJsselmuiden
 • Categorie Creativiteit (€150):
  Ontwerp ‘Tiny Villa’ van Angela, Owen, Jonathan en Fleur
  van Het Anker uit Hasselt
 • Categorie Haalbaarheid en duurzaamheid (€150):
  Ontwerp ‘Hertog Jan Huis’ van leerlingen
  van Rehoboth uit IJsselmuiden
 • Categorie Duurzaamheid (€150):
  Ontwerp ‘Het Crea huis’ van Janike, Sara en Senna
  van De Morgenster uit Kampen

De scholen ontvangen het bedrag voor de klas en is bedoeld voor materialen of een leuke activiteit rondom Wetenschap en Techniek.

 

Meer foto’s van de uitreiking

Mede mogelijk gemaakt door

Winnaar Tiny House Challenge 2024:

Categoriewinnaars:

Ook genomineerd:

Terugblik prijsuitreiking:

Doe ook mee!

Compact en tegelijkertijd ook compleet… Dat is het uitgangspunt van een Tiny House. En die kleine huisjes zie je tegenwoordig veel vaker. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om net even anders te gaan wonen dan in een standaard huis. Waarom? Ontdek het zelf en ontwerp met jouw klas jullie eigen Tiny House.

Meer info

Ontdekwerkplaats CWT wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor groep 6 t/m 8 + klas 1 van het voortgezet onderwijs.

En voor docenten!